Chestionar produse din carne

1. In cazul alimentelor, este obligatorie mentionarea urmatoarelor informatii:
 a) substanțele care nu sunt aditivi alimentari, dar care sunt folosite în același mod și în același scop ca și adjuvanții tehnologici și care rămân prezente în produsul finit, chiar dacă într-o formă modificată; b) denumirea produsului alimentar si lista ingredientelor c) data durabilității minimale sau data limită de consum; d) apa, in cazul lichidului de acoperire, care in mod normal nu se consuma

2.În cazul produselor alimentare preambalate, informațiile obligatorii apar:
 a) in materialele informative distribuite de operatorul economic b) direct pe ambalaj sau pe eticheta atașată la acesta c) pot fi obtinute la solicitarea clientului final d) direct pe ambalaj in functie de perioada de ambalare

3. În cazul ambalajelor sau al recipientelor la care cea mai mare față prezintă o suprafață mai mică de 80 cm2, dimensiunea fontului înălțimii literei mici x este:
 a) mai mare sau egala cu 0,6mm b) se stabileste in functie de lista ingredientelor c) mai mare sau egala cu 0,8 mm d) mai mare sau egala cu 0,9 mm

4. Pentru următoarele produse alimentare nu este obligatorie furnizarea unei liste de ingrediente:
 a) fructelor și legumelor proaspete, inclusiv cartofii, care nu au fost curățate, tăiate sau nu au făcut obiectul altui tratament similar; b) apele carbogazoase, în a căror descriere se indică caracterul carbogazos; c) brânzeturile, untul, laptele și smântâna fermentate la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produsele lactate, enzimele alimentare și culturile de microorganisme necesare fabricării sau sarea necesară pentru fabricarea brânzeturilor, altele decât cele proaspete sau topite; d) oțeturile de fermentație provenite exclusiv dintr-un singur produs de bază, cu condiția să nu fi fost adăugat niciun alt ingredient;

5. Pentru produsele alimentare care conțin un singur ingredient nu este obligatorie furnizarea listei de ingrediente, daca:
 a) denumirea produsului alimentar este identică cu numele ingredientului; b)denumirea produsului alimentar este identica cu un alt produs asemanator. c) denumirea produsului alimentar permite identificarea clară a naturii ingredientului d) tipurile de ingrediente folosite au fost in cantitati foarte mici.

6. Instrucțiunile de utilizare a unui produs alimentar sunt indicate astfel încât să permita:
 a) cresterea vanzarilor pentru produsul respectiv b) utilizarea corespunzătoare a respectivului produs alimentar. c) informarea consumatorilor cu privire la dificultatea consumului de anumite produse. d) diferentierea fata de alte produse.

7. Carnea congelată, preparatele din carne congelate și produse pescărești netransformate congelate trebuie sa fie insotite de urmatoarea mentiune:
 a) mențiunea „cu adaos de steroli vegetali” sau „cu adaos de stanoli vegetali” în același câmp vizual cu denumirea produsului alimentar; b) Data congelării sau data primei congelări în cazul în care produsul a fost congelat de mai multe ori c) Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate” în același câmp vizual ca și denumirea produsului alimentar. d) se semnalează că pacienții care urmează un tratament de reducere a nivelului colesterolului ar trebui să consume produsul doar sub supraveghere medical

8. În cazul produselor din carne și al preparatelor din carne care au un aspect de tranșă, ciozvârtă, felie, porție sau carcasă de carne, denumirea produsului alimentar trebuie să includă o mențiune privind:
 a) dimensiunea ambalajului b) prezența adaosului de apă în cazul în care apa adăugată reprezintă mai mult de 5 % din greutatea produsului finit c) cantitatea per portie d) pretul estimativ per portie

9. Produsele din carne, preparatele din carne și produsele pescărești care ar putea crea impresia că sunt făcute dintr-o singură bucată de carne sau pește, dar care în realitate sunt compuse din mai multe bucăți diferite combinate prin adăugarea altor ingrediente, inclusiv aditivi alimentari și enzime alimentare sau prin alte mijloace, trebuie să poarte următoarea mențiune:
 a) adaugarea altor ingredient b) „carne formată” și „carne de pește formată”; c) carne formata din alte ingredient d) Preparate din carne compuse din mai multe bucati diferite combinate prin adaugarea altor ingrediente

10. Tipuri de carne pentru care indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta este obligatorie:
 a) Carne de animale din specia porcină, proaspătă, refrigerată sau congelată b) Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată d) Carne de animale din speciile ovine si carne de animale din specia porcina proaspătă, refrigerată sau congelată c) Carne proaspătă, refrigerată sau congelată de păsări de curte de la poziția 0105

11. In cazul in care carnea separata mecanic se obtine in unitati de abatorizare a porcilor, timpul maxim intre obtinerea materiei prime si utilizarea ei pentru fabricarea carnii separate mecanic trebuie sa fie de maximum:
 a) 12 ore b) 48 ore c) 24 ore d) 36 ore

12. Carnea separata mecanic se depoziteaza in spatiu frigorific la:
 a) -18 grade C, cu mentionarea datei abatorizarii si a datei dezosarii. b) - 10 grade C, cu mentionarea datei abatorizarii si a datei dezosarii. c) - 20 grade C, cu mentionarea datei abatorizarii si a datei dezosarii. d) -25 grade C, cu mentionarea datei abatorizarii si a datei dezosarii

13. In functie de starea termica carnea de porc se comercializeaza:
 a) refrigerata - la maximum +4 grade C, determinata la os pentru semicarcase si in profunzime pentru celelalte forme de prezentare; b) refrigerata - la maximum +6 grade C, determinata la os pentru semicarcase si in profunzime pentru celelalte forme de prezentare; c) congelata - la minimum -18 grade C, determinata la os pentru semicarcase si in profunzime pentru celelalte forme de prezentare. d) congelata - la minimum -20grade C, determinata la os pentru semicarcase si in profunzime pentru celelalte forme de prezentare.

14. Operatorii economici care distribuie şi/sau comercializează alimente în incinta unităţilor de învăţământ trebuie să:
 a) faca dovada compozitiei alimentelor prin etichete asemanatoare produselor b) facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă c) facă dovada compoziţiei alimentelor prin specificatii de la producator d) faca dovada compozitiei alimentelor prin buletine de analiza

15. La comercializarea carnii de porc lucru, furnizorul declara si garanteaza
 a) continutul de grasime. b) continutul de sare c) continutul de pasta cu granulatie fina d) continutul de corpuri straine

16. Verificarea calitatii carnii se face prin verificarea:
 a) cantitatii de carne provenita de la furnizori diferiti b) loturilor de produs c) cantitatii de carne provenita din zile diferite d) loturilor de produs din zile diferite

17. Sopul etichetării alimentelor este de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, astfel încât să permită acestora:
 a) să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor lor financiare; b) sa aleaga acel produs care corespunde calitativ si cantitativ cu nevoile si posibilitatile familiei c) sa cunoasca procedura la care a fost supus produsul d) să cunoască eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi;

18. Pe etichetă sau pe ambalajul alimentelor se înscrie de către producător:
 a) data de livrare; b) avizul de transport; c) data durabilităţii minimale; d) data de furnizare în spaţiile comerciale.

Numele tău

Adresa ta de email

Scoala

Clasa

Judetul

Sunt de acord cu preluarea și prelucrarea de informații de către InfoCons (operator de date cu caracter personal înregistrat cu nr. 12617/05.10.2009)

-->